Textival 2009

Årets upplaga av Textival, Göteborgs alternativa litteraturmässa, är i full gång och man började traditionsenligt med ett frukostseminarium. Den här gången var titeln De små förlagens revolution och jag måste säga att jag imponerades av den både relevanta och prominenta panel arrangörerna lyckats skaka fram: Kerstin Aronsson, Kabusa Böcker, Fredrik Lind, butiksansvarig på Adlibris och Lasse Winkler från Svensk Bokhandel. Samtalet modererades av Olav Unsgaard från Nätverkstan.

Kerstin Aronsson, Fredrik Lind, Olav Unsgaard, Lasse Winkler

Måhända var seminariets titel något missvisande. Kabusa kan i rättvisans namn inte kallas för ett småförlag och även om de små förlagen och medelstora förlagen förvisso står för en betydande del av utgivningen av kvalitetslitteratur så är inte det något direkt revolutionerande nytt  – vilket också Fredrik Lind påpekade.

Mest provocerande var Lasse Winkler som gärna ville få den del av publiken som bestod av förläggare att reagera på hans påstående att många småförlag är ”värdelösa” på att kommunicera. Eftersom jag själv dribblat en del i förläggarbranschen kan jag ge honom rätt i sak – men jag skulle lika gärna kunna ge mängder av exempel på småförlag som är extremt bra på att kommunicera och som gör det med alla den ”nya” informationsteknologins till buds stående medel.

Det som särskilt intresserar en nystartad blogg som den här är förstås i vilken mån de litterära bloggarna kan spela en roll för marknadsföringen och planteringen av en bok i medialandskapet. Kerstin Aronsson hävdade med medhåll från resten av panelen att utvecklingen åtminstone för de mindre förlagen allt mer går mot individuell marknadsföring av varje bok och att där ingår kontakt med litterära bloggar som ett viktigt element. 

Själv vill jag tro att en sådan utveckling kommer att främja kvaliteten överlag inom bloggosfären. Förlagen kommer att handplocka bloggare som de gör särskilt riktad marknadsföring mot och de kommer självklart att inrikta sig på de bloggar som håller fanan högt både vad gäller kvalitet och integritet. Sen skadar det nog inte att man har en stabil läsekrets också… Vad tror du, käre läsare?

Annonser

2 kommentarer

  1. Jag tror på dig :)

  2. Tack Bibbi – och detsamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: