Avslutande möte på hotell Sakartvelo

Det är sista kvällen i Georgien. Större delen av den svenska delegationen sitter samlad runt ett stort bort på hotell Sakartvelo och flera av våra georgiska samarbetspartners är här. Det är en ganska imponerande samling konstnärer, kulturentrepenörer, dramatiker, filmare, författare, förläggare, aktivister osv.

En snabb sammanfattning av ett axplock av de projekt vi diskuterar för framtiden (minus de projekt jag själv är involverad i, de finns beskrivna i ett separat inlägg nedan):

– Pitching market för filmprojekt i Georgien och södra Kaukasus. Om projektet går vidare kan Göteborgs Filmfestival använda sin fond för utvecklingsarbete till att ge prispengar till en sådan pitching market. Ytterligare samarbeten med Göteborg Filmfestival kan vara en utbildningsdag om georgisk kultur i Sverige med visningar av dokumentärfilmer, visning av svensk film på Tbilisi Filmfestival samt bistånd vid utbildning av unga filmare i Kaukasusregionen.

– Möjligt konstnärligt utbyte mellan georgiska konstnärer och Röda Sten. Nästa steget i det samarbetet är att bjuda in samarbetspartners under Göteborgs konstbiennal och vidareutveckla projektet. Ett problem för den georgiska konsten är att den saknar en relevant och uppdaterad konsthistoria. Den konstteori som fortfarande lärs ut i skolan är skriven under sovjettiden och speglar inte det samhällen som konstnärer och betraktare känner igen sig i.

– Utbyte mellan Sulakauri Publishing och Tranan. Ett novellutbyte som involverar ungefär 15 författare från vardera land och resulterar i två översatta antologier under 2010. På Tranan kommer antologin att ingå i deras serie av novellantologier från olika länder, ett arbete som nyligen presenterat sin fjortonde bok.

– Creative writing för georgiska författare. Georgien saknar idag den typen av skrivkurser och samtal som har en stark tradition i Sverige. Detta projekt är fortfarande på undersökningsstadiet men grundidén är att visa hur kurser kan fungera i Sverige och inspirera till ytterligare arbete i Georgien.

– Utbyten och projektidéer för Valand och konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet:
1) Workshop i Georgien för konstelever från Sverige.
2) Samarbete mellan konsthistoriska avdelningen vid Tbilisi universitet och konservatorieutbildningen i Göteborg.
3) Möjlighet för georgiska konstelever att komma som utbytesstudenter till Göteborg universitet.
4) Utbyte mellan georgiska och svenska textilkonstnärer.

– Deltagande för Riksteatern i en öppen georgisk teaterfestival. Festivalen liknar det arbete som tidigare gjorts i Sverige av Dramalabbet. Även utbyte av manus mellan Riksteatern och Royal district theatre i Tbilisi är aktuellt för framtiden, samt arrangemang av readings av svenska pjäser på teatrar i Georgien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: