Uppochnervända världen

Jag har skrivit mycket gott om Västra Götalands kulturpolitik tidigare men nu undrar jag lite hur det är ställt med klarsyntheten i den regionala administrationen. De flesta insatta vet att regionen genomfört ett mycket omfattande revideringsarbete av de kulturpolitiska uppdragen under de senaste 18 månaderna. De har nu resulterat i ett antal beslut om nya kulturstrategiska uppdrag.

När man gör en sådan omdaning är det förstås ingen överraskning att några tidigare uppdrag drabbas av nedskärningar. Oturligt nog drabbas båda mina arbetsplatser av sådana nedskärningar – tvärs emot de signaler vi tidigare fått av tjänstemännen på regionen.

Nå, men mer överraskande är att VGR nu lämnar över till samtliga bidragstagare att själva definiera sina uppdrag, mål och uppföljningsbara nyckeltal. Här är ett axplock av iakttagelser från dagens informationsmöte:

– regionen kommer inte ytterligare att motivera sitt beslut.
– mottagaren av uppdraget ska presentera det för regionens tjänstemän i augusti.
– ambitionen från regionen är att det ska räcka med detta enda möte.
– riktlinjer och prioriteringar när mottagaren av bidraget formulerar sitt uppdrag är: regionens uppställda mål inför ansökan samt respektive organisations egen ansökan.

Den som är lite insatt i hur man administrerar en kulturorganisation inser snabbt att det här vänder uppochner på den traditionella modellen med beställare och uppdragstagare. Rent konkret öppnar man på detta sätt upp för en rad potentiella konflikter inom organisationen som mottar bidraget – särskilt om det gäller ett komplicerat uppdrag, ett uppdrag som delas av flera organisationer eller om organisationen är medlemsstyrd. Organisationer som står inför nedskärningar eller inte fått hela sin ansökan beviljad får extra problem genom regionens ovilja att motivera sitt beslut och själv definiera uppdrag.

Och allt detta arbete förväntas man ha färdigt över sommaren. Man baxnar. Den utskällda statliga kulturutredningen tycks som ett under av klarhet och klokhet i jämförelse.

Annonser

5 kommentarer

  1. S-fed · ·

    Och med ett ursäktande leende rådde de oss: ”Använd tiden i sommar, i hängmattan eller var som helst, till att tänka på hur ni vill ha det.”

  2. Ha ha, ja – det får mig att tänka på ett citat ur Håkan Sandells presentation av Christopher Rådlund i BLM nr 4 – 99: ”Måla mig en tupp” kommenderade den kinesiske kejsaren sin åttioårige tuppmålare, där palatsvakten pressat ner konstnären mot golvet under höjd klinga.

  3. Kvar blir ett anbudsförfarande.

  4. Precis John, men vad är det för kulturpolitik där man ombeds att bjuda så lågt som möjligt? Och en variant på det av S-fed citerade uttalandet kunde vara den gamla tv-reklamen: ”Du har ju hela helgen på dig”.

  5. Hmmm… – Carl – under första hälften av 1900-talet och därföre – så fick ju dom som erbjöd kommunen lägsta pris – för att ta hand om äldre människor – som ej hade annat val – ”jobbet” av kommunerna.

    Allt går igen, tyvärr tyvärr… :cry:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: