Mer litteraturdebatt i UNT

Litteraturdebatten i UNT fortsätter. Eller debatt? Jag har inte lusläst tidningen men har åtminstone inte sett någon av kulturförvaltningens byråkrater gå i svaromål. Det har däremot Strägnäs kulturchef Christer Hermansson gjort på ett förnämligt sätt. Krister Gustavsson och tidigare Ola Larsmo berör hursomhelst ett generellt intressant problem: litteraturens svaga ställning inom stödsystemen. Detta är ju inte något unikt för Uppsala.

Låt oss titta på lite siffror. Ta till exempel den lilla rapporten ”Vart tog pengarna vägen 2007?” från Statens Kulturråd. Av de sammanlagda stödet till kultur gick 11% till litteratur, hälften så mycket som till konst och utställningar och en dryg sjättedel av vad teater, dans och musik fick. Ja, av de olika konstområdena som definieras fick litteraturen minst.

Jag tittar på de projektbidrag som beviljats för andra halvåret av Göteborgs stad. Av drygt 1 miljon har 110.000 gått till litteraturen. Två projekt av totalt 22 beviljade handlar om litteratur. Och med det ser situationen tydligen betydligt ljusare ut i Göteborg än i Uppsala. Men också ganska lik fördelningen från Statens Kulturråd, eller hur?

Det blir värre om man tittar på Västra Götaland. När de nya treåriga kulturstrategiska uppdragen beviljades handlade två av femtio uppdrag om litteratur. Dessa uppdrag får dela på 900.000 kr av totalt ca 23 utdelade miljoner.

Ett alternativ till den svenska strypgreppet på litteraturen hittar man i Oslo. Där har man startat ett litteraturhus. Här finns flera scener för debatter, seminarier och uppläsningar. Här finns små skrivarkontor för tidskrifter och författare, ja till och med en luxuös författarlägenhet som man bjuder in internationellt prominenta skribenter att bo i för längre vistelser. Caféet med tillhörande bar har öppet till 03.30 ons-lör. Och programmet är fullspäckat, även mitt i sommaren. Kan det verkligen bara vara oljepengar det handlar om? Eller är det kanske så att man har en annan syn på litteraturens vikt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: