Svepande gester

När nu Lars Vilks är inne på det sjätte långa inlägget om utställningen Figurationer på sin blogg börjar han kännas alltmer desperat och ensam. Det får mig att tro att någon annan snart kommer att rycka ut till undsättning. Men vem? Anna Brodow Inzaina fäktar ju redan förtvivlat med armarna på Axess-bloggen.

Intressant ur en retrogardistisk synvinkel är hursomhelst följande lilla citat av Vilks: ”Att idealisera föregående epoker har sina sidor. Först undrar jag varför det är nödvändigt att idealisera dem. När man idealiserar skapar man ofelbart en helt egen produkt som sannolikt kommer att ha svaga band med den epok man avser. Föreställningen om antiken som en oöverträffbar guldålder dominerar den europeiska kulturhistorien ända fram till senare delen av 1800-talet. En av de mest kända exponenterna för denna uppfattning är Winckelmann vars recept för konsten var att man i görligaste mån skulle imitera de gamle. En något sorlig (sic) ideologi eftersom resultatet aldrig kunde nå upp till det ideal man föreställde sig en gång hade funnits.”

Se där – med ett enkelt svep med handen raderar Vilks ut renässans, klassicism och romantik som sorgliga ideologier. Nå, jag kan ge Vilks rätt i att det kan vara sorgligt att ställa upp till synes omöjliga ideal för sig själv. Än idag finns det ju ett talesätt i Frankrike: ingen kommer att vara yngre än Rimbaud, ingen kommer att vara bättre än Baudelaire…

Men alla de där konstnärerna, arkitekterna och poeterna som influerades av antiken i den europeiska kulturhistorien – kan det inte vara så att de skapade något av värde? Ja, att de till och med skapade något nytt, på grundval av sin uppfattning om de antika idealen, som fått bestående värde? Jag vill inte tro att Michelangelo, da Vinci och Goethe byggde sina verk på en sorglig ideologi.

Annonser

One comment

  1. […] Vilks kritik av retrogardet och utställningen Figurationer grundar sig på en del missförstånd och sammanblandningar som jag kommenterat tidigare, här och här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: