Vi ägnar oss inte åt skandaler

När man driver en personlig blogg och samtidigt arbetar med en offentlig verksamhet som Forum för poesi och prosa så kan det vara en vis strategi att försöka hålla vattentäta skott dem emellan. Men det finns trots allt något jag skulle vilja kommentera i alla turerna kring säsongsupptakten för hösten.

Vi ägnar oss inte åt skandaler. Under de 6 år som Forum för poesi och prosa existerat som en litterär scen har över 160 författare uppträtt hos oss. Bara under den föregående veckan hade vi en sammanlagd publik på 400-500 personer i Skövde, Kinna, Göteborg och Norebyn. De som var där fick njuta av uppläsningar av Cecilia Gyllenhammar, Pamela Jaskoviak, Augustin Mannerheim, Steinunn Sigurdardottir, Ragnar Strömberg och Christine Falkenland. Men det är inte den historia som syns i media.

Med mycket kort varsel ändrade vi arrangörer programmet och genomförde det som Forum för poesi och prosa ytterst står för: professionellt inramade litterära evenemang. Jag vill rikta ett särskilt tack till både författare och lokala arrangörer som höll huvudet kallt och fokuserade på uppgiften.

Och ska man lyfta ut något av alla de framträdanden som ägde rum under veckan tycker jag att man särskilt ska nämna Augustin Mannerheims uppläsning. Född 1915 och därmed något till åren kommen kunde han ändå fullständigt domptera publiken i sin mjuka frasering och fullständiga kontroll över rytmen. Själv talar Mannerheim om ett pågående arbete, Poesins ekokammare, där han beskriver olika dikters samtal med varandra. Vi som hörde Mannerheim i onsdags ser honom själv som en ekokammare där han nogsamt hade funnit ett spår genom sin diktning och hur den vid framträdandets slut fick inte brytas men harmoniera med hans mästerliga översättningar av Goethe. I sådana tillfällen inte bara lever poesin, dess klanger slår an något oanat djup inom oss och för ett kort ögonblick upplever vi något.

Jünger hade talat om överklivning, den estetiska förnimmelse som liknar den hallucinatoriska klarsyn han jämförde med meskalinrus. Någon annan hade kanske tänkt på en andlig, eller till och med religiös, upplevelse. Sådan är vår verksamhet på Forum för poesi och prosa när den är som bäst.

Annonser

2 kommentarer

  1. Carl, förlåt en oinsatt, men vad är det som har synts i media? Har jag missat en skandal?

  2. He he, kanske var det mest en västkustsk storm i ett vattenglas… Men det är bra att du inte känner till skandalen. Det är som sagt inte den som är viktig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: