Pinsamt, Kempe

Trevligt att de skriver om Nya Babylon i DN idag. Mindre trevligt är det som Jessica Kempe skriver. Debatten kring utställningen Figurationer hade annars gått över i en mer reflekterande ton på Lars Vilks blogg, under inlägg 838 men det verkar fortfarande finnas debattörer som tvunget måste frammana högerspöket.

Är det inte något patetiskt över det hela? Lika lite som den figurativa konsten behöver försvara sig mot absurda politiska anklagelser behöver den retrogardistiska rörelsen delta i debatter som ligger långt under dess ambitionsnivå.

För den som till äventyrs är intresserad av vad retrogardet verkligen tycker om konst och litteratur rekommenderar jag senaste numret av Aorta istället.

Edit: Även Lars Vilks har nu reagerat på Kempes skriverier, egentligen på det enda möjliga sättet, genom att hålla upp en skrattspegel. Vad gäller hans åsikter om retrogardets marginella natur så kan man med fördel tänka på Nietzsche som lär ha sagt något i stil med: Jag har bara fem läsare, men det är fem mycket kvalificerade läsare.

Annonser

5 kommentarer

 1. Ronny Spaans svar till J.Kempe finns nu också -av mig- utlagt på:

  http://retrogardism.blogspot.com

  J ser även på ditt inlägg att det börjar bli svårare att få sig till att skriva sina svar när man samtidigt blir alltmer full av skratt, eller av känslan av absurditet, av overklighet.

  God hälsn H. S.

 2. Ja, det är ju helt absurt. Man kunde önska att Kempe tog sig tid att, över exempelvis en kopp starkt kaffe, av sina kollegor Jonas Thente och Maria Schottenius få sig förklarat retrogardets fördelar.

  Men du vet ju lika väl som jag att hela den här debatten bygger på en lång rad medvetna sammanblandningar och att all möjlighet till nyansering flugit ut genom fönstret.

  Man blir trött.

 3. Det blir väl till nya saker man får lära sina små, som;

  -Ljug inte, barn, det kan bli sant i DN!

  Visst gör litteraturkritiken sina missgrepp ibland men en sådan grad av korruption och överstyrning som i konstkritik och konstliv har vi i vår litteraturvärld ju aldrig sett motstycket till.

  (Nu läser j i och f sig mest danska tidningar, det är det snobberi j kostar på mig i Norge.)

  hilsen H

 4. Jo, men allt är inte nattsvart. Snart kommer ju ett nytt nummer av Aorta och debatten som hittills mest handlat om konst får då en både bredare och djupare inramning.

  Vad rör det mig att Jessica Kempe och Eva Ström skriker så saliven stänker? De som kontinuerligt läser konst- och litteraturkritik lär sig snabbt spelets regler och att en sågning från rätt person kan vara minst lika viktig som en hyllning.

  Tråkigt och pinsamt med försöken att misstänkliggöra politiskt, javisst – men är det verkligen någon som går på det där snacket?

 5. True words, some true words man. You rocked my day!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: