De stora hjulen snurrar, och de små, de spinner

Debatten om Figurationer kunde ha varit över för länge sen om inte en yrvaken Kempe prövat den rostiga ideologimaskinen igen. Jag vill egentligen inte bemöta den här typen av dumheter men som ansvarig utgivare för Aorta har jag faktiskt ett ansvar gentemot de många skribenter och konstnärer som publicerar sig i Aorta. Mycket kan man stå ut med, men att utmålas som högerextrem blir lite väl magstarkt.

Så jag och redaktör David Almer skrev en liten rättelse som gäller enbart de uppenbart felaktiga associationerna Kempe gör till retrogardet. Rättelsen var avsedd för publicering i DN, som ju redan publicerat inlägg från herrar Lundberg och Luthersson. Döm därför om vår förvåning när inlägget refuserades. Detta var bara de stora elefanternas lekplats, tyckte vi oss läsa mellan raderna i Ulrika Milles svar.

Men vi misströstar inte. För Nya Babylons läsare kan vi därför exklusivt erbjuda vårt brev till kulturredaktionen på DN i sin helhet:

”I tidskriften Aortas förra ledare skrevs om utställningen Figurationer på Edviks konsthall (författad innan premiären): ”Återigen kommer vi i den (självfallet oförberedda) svenska pressen att få läsa om förlegade konstformer och gammalmästerliga manér, utan att man i journalistkåren ett ögonblick tagit sig tid att problematisera sina egna föreställningar om samtidsuttryckens accepterade och ‘riktiga’ former…”

Det var förvisso ingen vågad profetia, men vi trodde aldrig att nazianklagelser mot retrogardet skulle bli del av debatten. Eva Ström satte igång det hela i Sydsvenskan och Jessica Kempe fortsätter nu genom att i DN den 22/9 använda alla medel för att demonisera det hon tror sig ha identifierat som en konspirerande ondskans union av sverigedemokrater, nationaldemokrater, kristdemokrater, tidskriften Axess, bokförlaget Atlantis och ”den retrogardistiska rörelsen”. Man baxnar.

För det första är det viktigt att skilja ut tidskriften Aorta och retrogardet från arrangörerna av Figurationer. För det andra finns i tidskriften Aorta eller andra retrogardistiska publikationer, exempelvis diktantologier, inget som helst belägg för stöd till totalitära eller fascistiska ideologier, vare sig på höger- eller vänsterkanten. Samtidigt avvisar vi ett implicit krav om att konst ska få finnas enbart efter att den godkänts moraliskt. Efter Kempes inlägg ser vi nämligen risken att debatten fortsättningsvis ska handla om ond respektive god konst. Vi borde inte behöva förklara det för DN:s läsare men Jessica Kempes uppenbara falsarier gör det nödvändigt.”

David Almer
Redaktör för Aorta

Carl Forsberg
Ansvarig utgivare för Aorta

Men vi kan ju inte hålla oss med det. Samtidigt skrevs nämligen ett annat svar, ett svar som om DN inte hade refuserat vår replik förmodligen hade stannat som ett utkast i gmail, sparat på Gud vet vilken server i det stora landet i väster. Men varför inte:

”Vi på tidskriften Aorta är väldigt glada att Jessica Kempe äntligen skriver ut det som endast de invigda vetat tidigare – nämligen att alla retrogardister är kristdemokrater. Den fullständiga syntesen mellan Hägglunds ”vanliga folk” och de elitistiska retrogardisterna verkade länge helt omöjlig, inte minst på grund av de senares frivola och dekadenta uppträdande, slängkappor, vitsmink och myckna bruk av stimulantia. Det som slutgiltigt möjliggjorde den oheliga alliansen var ett avtal, skrivet i blod, menat att ge kristdemokraterna del i retrogardets kulturella kapital och i gengäld skänka något av den segrande kristdemokratins politiska makt, samt välsignelse och odödlighet, till tidskriften Aorta. Synar man den i dagarna framlagda kulturpropositionen ser man också att denna politiska kohandel givit utslag – inte minst genom att betydande delar av presstödet föreslås omfördelas just till tidskriften Aorta. Retrogardisterna föreslås också få upprätta en liten beväpnad milis, ett äkta garde som kommer att beväpnas av Armémuseum i Stockholm, där även retrogardets väldokumenterade antika kopplingar till auktoritära och främlingsfientliga partier kan komma väl till pass.”

Edit 1 okt: Kempe travar på i ullstrumporna och Håkan Sandell svarar på hennes ursprungliga inlägg här. Det är åtminstone skönt att se att ordet retrogardism nu försvunnit ur Kempes litania.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: