Sarah Thelwall – Storleken spelar roll

En av många fördelar med att jobba på Nätverkstan är all kunskap som passerar genom byggnaden. Idag fick jag under ett morgonmöte boken Storleken spelar roll, skriven av Sarah Thelwall, tryckt i näven (boken finns inte på nätet ännu). Edit: Tack Anna van der Vliet för rättelse, här kan man ladda ner den engelska förlagan. Jag har förstås bara hunnit bläddra i den ännu, men den ser minst lika intressant ut som sina tre föregångare i Nätverkstans skriftserie, Digitalisering & Upphovsrätt, Kultur 3.0 och Konst och entrepenörskap. Det här är viktig och nyttig läsning för alla som aspirerar på att få saker och ting gjorda inom kulturbyråkratin och -politiken.

Thelwalls bok är särskilt intressant för mig, eftersom jag själv skrivit en studie om Sveriges konstnärliga kollektivverkstäder. Jag citerar baksidestexten:

Konstvärlden kan beskrivas som ett ekosystem av ömsesidiga beroenden. Här pågår ömtåliga och ibland oförutsägbara processer som behöver utrymme och autonomi för att utvecklas. I den banbrytande studien Storleken spelar roll visar den brittiska ekonomen Sarah Thelwall på de små konstinstitutionernas centrala roll i detta system, vare sig de är självorganiserande konstnärsdrivna initiativ eller kommunala konsthallar.

De är alltid viktigt att värna de små organisationerna inom kulturvärlden. Här utförs hårt arbete för dålig betalning och här läggs grunden för konstnärliga och kulturella stordåd. Kulturen är alltid en utmanad budgetpost inom offentlig förvaltning. Därför är det glädjande att vi som vill värna och utveckla kulturen nu får tillgång till ytterligare skarpare argument.

Annonser

One comment

  1. […] also this blogpost on the same book (in […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: