Från bits till atomer

Här finns fina bilder från gårdagens seminarium Från bits till atomer, arrangerat av ADA, Chalmers, Media Arena och Nätverkstan Medialab.

Seminariet var välbesökt och den kunniga panelen – bestående av Filippa Malmegård, Community maker, Stockholm Makerspace/ScrapHacker.com, Jasmine Idun Lyman, Lab-designer, Story architects/diy days, Peter Ljungstrand, Senior Researcher, Interactive Institute, Christofer Alvenby, Strategic project manager på Berge Consulting, Berge Consulting – bjöd på insikter från både kreativt, konstnärligt och industriellt håll. Modererade gjorde Örjan Söderberg, industridesigner och programansvarig för Teknisk Design, Chalmers.

Maker spaces har varit ett trendigt begrepp i kreativa miljöer i några år nu. Därför kändes greppet att blanda in en teknisk högskola och en designbyrå med kunder från industrin fräscht. Ur flera synvinklar kunde publiken nu få argument för varför en öppen tillgänglig plats för eget fritt skapande kan vara ett stöd både för konstnärer, designers och för stadens tillverkningsföretag. Kanske kan man här finna den naturliga bryggan, som ju så många söker, mellan kultur och industri?

Seminariet rörde sig mellan genus- och utbildningsfrågor till framtidens samhälle och vad som händer om ”alla” får möjlighet att skriva ut precis vilken produkt de vill. Personligen tycker jag att frågan om just 3D-skrivare inte är lika intressant som den om att bevara och entusiasmera varje människas kreativitet. Där tycker jag att frågan om maker spaces bränner till. Jasmine Idun Lyman förklarade det fint med vad som hände när hon bjöd in skolklasser till Collaboratory. De tar omedelbart lokalen i besittning, plockar upp saker som ligger på bord och golv och börjar använda dem, leka med dem. Kreativiteten är naturlig för dem.

I Sverige har vi en väl utbyggd kulturskola. Men en snabb sökning, åtminstone här i Göteborg, ger att musiken är kraftigt överrepresenterad och att andra kulturuttryck knappt bereds plats. Om vi vill ta tillvara den kreativitet som eget skapande innebär, och underhålla den redan tidigt i livet, är det viktigt att vi ger stöd åt verksamheter som maker spaces. Inte bara för barnens skull.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: