Socialdemokraterna gör rätt

I sociala medier rasade en hel del personer i min bekantskapskrets efter att Stefan Löfven givit besked om vilken plattform socialdemokraterna tänker gå till val med, dvs sin egen. Jag vet inte riktigt vad den här ilskan beror på. Hade man väntat sig en fixad och färdig uppgörelse med V och MP? Åtminstone MP har ju tidigare talat om att man går till val på eget manifest. Beror ilskan på att man signalerar att man kan tänka sig samarbete över blockgränserna med två partier som visserligen verkar ha tappat sin identitet, men ändå traditionellt ligger närmare mitten än KD och M?

Min bekantskapskrets, som inte är representativ för Sverige på något sätt, domineras av kulturpersoner med sympatier på vänsterkanten. Det är klart att det svider i skinnet på dem att socialdemokraterna kan tänka sig ett samarbete med major Björklund eller stureplanscentern. Men ärligt talat, vad är alternativet? En styvnackad minoritetsregering som inte kan regera för att SD röstar med alliansen? Att fortsätta fyra år till med alliansen, även om de rödgröna får fler röster? Det tycker jag är sämre alternativ.

Nej, jag tycker socialdemokraterna gör rätt. De visar ansvar i ett svårt läge. Dessutom öppnar deras utspel faktiskt för ett ökat intresse för partiernas egna politik. Fältet ligger för en gångs skull någorlunda öppet, och din röst kommer i högre grad än vid de två tidigare valen avgöra vilken politik som förs efter valet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: