Arena 49

Arena 49 är en ny mötesplats för samspel och dialog i Västra Götaland. Igår anordnades den första mötesplatsen inom Arena 49 – en mässa med kommunernas arbete med natur- och kulturarvet i fokus. Namnet kommer förstås av att det finns 49 kommuner i Västra Götaland.

Jag valde att bara lyssna på den första föredragshållaren, Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping och medarbetare till Richard Florida som grundat The Creative Class Group. Det var en rätt uppfordrande berättelse för de flesta små kommuner som kämpar för att locka till sig inflyttande, högutbildad och kreativ arbetskraft – dvs den kreativa klassen som vi hör alltmer om. I ett intressant diagram visade Mellander en kombination mellan ljusutsläpp, ”light pollution” och BNP per capita. Det stod väldigt klart hur centraliserat världens ekonomiska värden skapas.

Den här utvecklingen är naturligtvis svår för mindre kommuner att kämpa emot. Den högutbildade och konsumtionshungriga arbetskraften söker sig mot de större städerna och deras utbud. Samtidigt undrar jag om inte en ideologisk motrörelse håller på att formas. I förra numret av Fokus finns en bra artikel om framtidens alternativ, där ett exempel visas av en i allt högre grad självhushållande familj, med ved som främsta uppvärmingskälla. Det är inte ett alternativ för alla, men jag tror att vi också kommer att se en motrörelse mot urbaniseringen, i form av en ny grön våg.

Men varför bara lyssna ett föredrag? Jo, för att hinna träffa så många som möjligt i mässdelen förstås! Hela presidiet från Västra Götalands kulturnämnd fanns på plats, liksom tjänstemän från Västarvet, Kultur i Väst och kultursekretariatet, liksom kulturchefer från flera kommuner. Det blev många spännande samtal mellan montrarna, om Åmåls nya kulturplan, om Munkedals satsning på kulturhus och om intresset för litterära residens – för att nämna några få.

Bakom Arena 49 står Västarvet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: