Kryssa för kultur?

Den 14 september ställs vi inför åtminstone tre olika val, de till riksdag, region och kommun. Göteborgarna får också chansen att säga sitt i en rådgivande folkomröstning om trängselskatten. Väldigt få talar om att man dessutom kan uttrycka sin vilja genom att personrösta. Det är svårt (men inte omöjligt) att förändra listorna, och ofta krävs en relativt känd kandidat eller en lyckad personalvalskampanj för att lyckas kryssa sig uppåt. Fredrik Federley är väl det i närtid mest kända exemplet.

Men det finns andra anledningar att vara noga med kryssen. Jag minns EU-valet för inte så länge sedan. Många väljare kom fram till oss miljöpartister och undrade hur de skulle tänka, och att de stod och valde mellan F! och MP. Då var det gott att kunna hänvisa dels till vad jag tycker är en helgjuten feministisk politik, men också till ett konkret namn på listan. Högt upp stod nämligen Linnéa Engström som profilerat sig just som feministisk politiker. Den här gången räckte kryssen inte ända fram till EU-parlamentet för henne, men jag tror att frågan fick med sig extra tyngd inför vår kongress i våras där jämställdheten lyftes fram som en av miljöpartiets viktigaste valfrågor.

Så låt oss tala lite om Västra Götaland. Denna underbara superregion som rymmer både avfolkningsbygd och Sveriges industriella hjärta, kreativa kluster såväl som vidsträckt åkermark och ett av världens vackraste kustlandskap . Storleken är i detta fall en styrka. 49 kommuner och 1,5 miljoner invånare ger utrymme för budgetposter som räknas i miljarder. Sjukvården kostar ca 40 miljarder. Kollektivtrafiken 6-7 miljarder. Och till kulturen ger man drygt 1 miljard kronor. Det betyder att Västra Götalands kulturbudget är Sveriges andra största. Bara Statens Kulturråd förfogar över mer pengar. Denna vilja att låta kulturen kosta pengar har länge gjort Västra Götaland till en mycket framgångsrik kulturregion. Pengarna, och förmågan att förvalta dem.

Allt tyder på att regionerna kommer att få än större betydelse framöver genom samverkansmodellen, där pengar och ansvar skjuts över från staten till regionerna. Det betyder att det blir ännu viktigare för regionens kulturaktörer vem som förvaltar de där pengarna. Är det en politiker som besitter verklig kunskap om området? Som själv kommer från det fria kulturlivet och därmed förstår både effektiva satsningar och luftslott? Som har visioner och förmågan att förverkliga dem? Eller är det en person som tycker att kultur är som vilket politikområde som helst? Som ser det som ett första steg i en politisk karriär, eller ännu värre, som ett sätt att trappa ner?

Så åter till personkryssen. Använd dem! Kulturen är Västra Götalands tredje största utgiftsområde men får trots det väldigt lite utrymme i valdebatten. Du som väljare kan påverka genom att kryssa politiker som du har förtroende för. Jag hoppas att jag är en av dem.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: