Människor ur kulturlivet tolkar militären, del 1 och 2

Louise Epstein har precis gjort Bengt Ohlsson sällskap i de återkommande försöken för kulturmänniskor att förstå militären. För mig, som har gjort 15 månaders värnplikt och ungefär fyra år i insatsstyrkan för minröjning till sjöss, så ter sig båda försöken som rätt pinsamma. Epstein är rörande i sin naivitet när hon frågar den gästande militären om han tror att P1s redaktion skulle bli mer effektiv om den satt rakare i ryggen på mötena. Ohlsson är lite mer läskig, men också grundlig och på ett sätt ärlig, i sitt sökande efter att bli ”en dödsmaskin”, eller åtminstone en kugge i maskineriet. Han gör research för några helsidor i DN, och DN gör ytterligare ett försök att få till en klickbomb och reta gallfeber på kulturvänstern.

Militären är en svårbegriplig värld för kulturmänniskor. Den arbetar efter en helt annan logik än de (vi) är vana vid. Den arbetar efter premisser (uppgivande av din individualitet, lyda order, döda) som många av oss instinktivt reagerar mot. Därav kommer spänningen och lockelsen till tolkning. Därav kommer också avståndstagandena. Väl inne i systemet lämpar sig idéhistoriens analysverktyg dåligt för att hantera den nya verkligheten.

Vi skulle aldrig begära av en fänrik att denne skulle förklara biomakt eller fenomenologi. Men en kulturskribent kan glatt kasta sig över militären utan några större förkunskaper, mer än en känsla av hur det borde vara eller är. Det är respektlöst och det utgör en dålig grund för politik. Jag välkomnar en debatt om försvaret och vad vi ska ha det till, men då gärna med något mer insatta och kunniga debattörer.

Annonser

One comment

  1. Anonym i Kostym · ·

    Men vänta nu. Samma militär som på 80-talet kunde anförtros att lära tonåringar att döda står plötsligt över all form av analys av en man fylld 50?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: