Bygg majoritet

Igår drog jag lite väl snabba slutsatser av det nya politiska läget. Sanningen är den att det finns inte särskilt mycket att glädja sig åt. Blocken tycks cementerade och de förlamar just nu den svenska politiken. SD har flyttat fram de främlingsfientliga positionerna och hotar nu att fälla varje regering som inte lyssnar på dem. Det borde stämma till eftertanke.

Det enda sättet att inte ge SD detta avgörande inflytande är nämligen att hitta regeringsalternativ som har egen majoritet. Även de borgerliga bör alltså akta sig för att regera i minoritet med passivt stöd av SD. Så länge en sammanhållen opposition lägger fram en gemensam budget finns risken att de faller. Detta är lärdomen av gårdagens utspel.

I ett sådant försök att hitta en majoritet, genom att regeringen avgår eller genom extraval, är det möjligt att miljöpartiet inte finns med. Det måste vi räkna med.

Personligen tycker jag förstås att det vore ett misstag att lämna MP utanför. Det finns trots allt starka skäl att behålla svensk politiks starkaste röst för en solidarisk migrations- och flyktingpolitik och en progressiv miljöpolitik i regeringen. Det tror jag att väldigt många väljare håller med om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: