#billkills – sällsynt dålig kulturpolitik

Det mesta har redan sagts om den planerade nedskärningen på statens stöd till kulturtidskrifterna. För den som händelsevis missat det handlar det om 15 miljoner, en struntsumma i sammanhanget, (sammanhanget är en statlig kulturbudget på 13 miljarder) som garanterar en levande, kvalificerad och djup debatt inom samtliga konstområden, liksom inom politiken. Ja, du läste rätt. Genom att ta bort 15 miljoner i kulturstöd påverkas samtliga kulturformer negativt. Konsten, teatern, dansen, musiken, arkitekturen, litteraturen, filosofin, psykoanalysen, de nationella minoriteterna, den katolska idétraditionen, med flera har alla sina specialtidskrifter. Det är faktiskt svårt att tänka sig en enda neddragning inom kulturområdet som är mer skadlig för kulturområdet som helhet än just detta, att ta bort stödet till kulturtidskrifterna. Var ska nu den kvalificerade diskussionen äga rum? Var finns nu författarnas och kritikernas plantskola? När dagspressens kultursidor får allt mer pressade produktionsvillkor ökar kulturtidskrifternas roll som forum för den djupa analysen.

Om vi vänder på tänkandet och för ett ögonblick låtsas att vi verkligen är ute efter att skada det svenska kulturlivet – kan vi då komma på en enda besparing i samma storleksordning som kan ge samma skada? Var skulle man sätta in stöten för att med 15 miljoner åstadkomma störst möjliga förödelse? Låt oss göra några försök.

  • 15 miljoner mindre till Skapande Skola, från deras pott på nästan 200 miljoner? Nja, barnen får ju ändå tillgång till kultur för de resterande 185 miljonerna, och därtill ska läggas estetiska ämnen i skolan och kulturskolan. Inte tillräckligt skadligt.
  • Myndigheten för kulturanalys? Den kostar ganska precis 15 miljoner. Ah just det ja, den ska vi ju ta bort ändå.
  • Radera Konstnärsnämnden? Den kostar ungefär 17 miljoner. Det skulle drabba konstnärerna på bred front, inte minst det internationella utbytet med residensprogram. Men det skulle i första hand slå mot samtidskonsten. Litteratur, musik, arkitektur, film osv skulle lämnas tämligen skadeslösa. Tänk på att vi ska slå hårt mot alla!
  • Ta 15 miljoner från centrumbildningarnas 26 statliga miljoner? De organiserar ca 8000 professionella utövare inom 13 olika konstformer. Där har vi något som skulle slå brett och hårt! Men centrumbildningarna har ofta också lokal och regional finansiering och det skulle inte riktigt räcka för att helt utplåna dem. Men ok, här har vi hittat åtminstone en neddragning som är i paritet med det nu föreslagna slakten på kulturtidskrifter.

Förstår ni? Det är svårt att hitta en mer skadlig besparing på kulturområdet. Med min nu tämligen långa och breda erfarenhet av arbete inom kultursektorn och med politiken har jag svårt att enkelt hitta en mer skadlig besparing. Det är som om ett omvänt tänkande gällt för Alliansens kulturpolitiker. Av alla dåliga val man hade att göra, har man valt det sämsta. Det är ren och skär destruktivitet.

Låt mig även lägga till det västsvenska perspektivet. Här i Västra Götaland har kulturnämnden nyligen tagit beslut om ett särskilt stöd på en halv miljon till kvalificerad kulturjournalistik. Stödet har sin grund i en mer än 20 år gammal tanke om en essäfond, eftersom det är så svårt att finansiera just denna yttring. En halv miljon är inte mycket. Men för kulturskribenterna är det ett enormt stöd och det hade gjort skillnad. Det är ett unikt stöd. Om det hade funnits en infrastruktur att plantera det i. För den kvalificerade kulturjournalistiken måste ha ett forum, nämligen kulturtidskrifterna, som nu inte kommer att överleva när det statliga stödet faller.

Ett annat exempel är det nyligen skapade litteraturhuset i Göteborg. Här är tongivande tidskrifter som Glänta och Ord&Bild en omistlig del av infrastrukturen. Här finns Nätverkstan och Tidskriftsverkstaden i Väst som sammanhållande krafter och de delar på ett kulturstrategiskt uppdrag från regionen. Också denna infrastruktur hotas nu genom Alliansens neddragningar.

Stödet till kvalificerad kulturjournalistik och litteraturhuset är båda rödgröna satsningar men de har gjorts i konsensus över blocken och när nu ett grönblått styre tar över i regionen så river man inte upp gamla överenskommelser. Alliansens riksbudget hotar däremot våra lokala satsningar och riskerar att omintetgöra dem. Det hade väl inte varit så svårt att lyfta på luren och lyssna på några lokala företrädare innan man plockar fram yxan?

Jag vill avsluta med ett personligt minne. Igår natt plockade jag fram det sista numret av Aorta, en mycket smal och specialiserad tidskrift som utkom under perioderna 1997 – 2001 samt 2006 – 2011. Vi hade inte många läsare, men vi nådde stor medial uppmärksamhet och vann åtminstone ett essäpris för en av våra texter. Prenumeranter fanns främst i Norden men också i USA och Tyskland. Tack vare det statliga stödet till kulturtidskrifter kunde tidskriften komma ut och spridas. Som mest fick vi 75.000 kr för ett helt års utgivning. 2006 räckte det till ca 300 sidor fördelat på fyra nummer. Ingen av skribenterna fick någonsin betalt. Faktum är att de enda som fick betalt var Christopher Haanes som gjorde loggan, och Andrés Stoopendaal som gjorde grafisk formgivning på det sista numret. Vad var det då för amatörer som medverkade i en sådan tidskrift, där ingen fick betalt? Samtliga ca 200 medverkande räknas upp i det sista numret, men i listan hittar vi både akademiledamöter från Sverige och Danmark, doktorer och professorer och flera av de ledande författarna och förläggarna i Sverige. Aorta var kulturtidskriftsvärlden i ett nötskal. Engagemang, kunskap, passion. Och nästan inga pengar. Tänk er då vilka fantastiska virvlar av bildning och inspiration de större tidskrifterna som Karavan, Ord&Bild och Lyrikvännen är, med sina stöd på uppemot en halv miljon kr per år! Det är denna värld några obildade, klåfingriga, destruktiva politiker nu vill slå sönder. Jag är uppriktigt sagt chockad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: