Viken – magin och byråkratin

Bild: Polisen. Klicka på bilden för länk till artikel Bohusläningen. Bottnafjorden skymtar i bakgrunden.

Precis i närheten av Bottnafjordens innersta vik ligger en magisk plats. Vi som bor här kallar den för den Bryggekrysset. Den är kanske inte magisk för så många fler än mig, men här är avståndet särskilt kort mellan vår båtplats, Tossene – där jag bor – och Botnik Studios och KKV Bohuslän. Här möts också två kommungränser och ytterligare en ligger ett stenkast bort. På ena sidan av Bottnafjorden ligger Bovallstrand och på andra sidan Gerlesborgsskolan. Längst in i viken ligger KKV Bohuslän, där jag jobbade som föreståndare under tre år. Men viken har egentligen varit mycket längre. I dess förlängning ligger Tåsteröds vatten. Det sägs att den avlånga och djupa sjön med höga omgivande berg en gång var fjordens innersta vik. Från ängarna som sluttar ner mot vattnet kan man föreställa sig att drakskepp en gång i tiden släpades ner. Detta är nämligen nära hjärtat av det gamla Viken.

Bild: Per Pixel Petersson. Klicka på bilden för artikel i Bohusläningen.

Efter att ha jobbat för Strömstads kommun i nästan två år återvänder jag nu hit för ett motsvarande jobb i Sotenäs kommun. Jag är stolt över mycket av det som hänt i Strömstad under min tid där. Nästa år invigs kulturhuset Skagerack i stadens gamla socitetshus. Konsthallen Lokstallet kommer att få tilldelat en ny tjänst som utställningsproducent. Kommunen har antagit en kulturstrategi. Och mycket mer. Vill du jobba med fantastiska människor, en expanderande kulturscen och ett ambitiöst och aktivt föreningsliv – sök mitt jobb!

Så varför sluta nu? Jag ska inte sticka under stol med att jag kommer att sakna flera av sammanhangen i denna den nordvästligaste av regionens kommuner. Men att få chansen att göra något för min hembygd där projekt som Stenens Hus, Granitkusten och ett jubileumsår för Evert Taube just nu pågår och planeras, den frestelsen blev helt enkelt för stor.

Jag har under åren lärt mig att lita till min instinkt. Ibland tar det flera månader innan jag vet om ett avgörande beslut blivit rätt. Den här gången var det genom Rural Talks, ett initiativ som samlade många av de bästa individerna kring Bottnafjorden för ett samtal om nutid och framtid. Där, omgiven av vänner som är konstnärer, entrepenörer, odlare och bönder, en smed och en apputvecklare, förstod jag att jag hittat hem igen. Det finns inget jag hellre vill än att vara en bidragande positiv kraft för det här området. Det är också därför jag kommer att bli ordförande för Tossene Norra Badhusförening nästa år. Men det är en helt annan historia.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: