Några ord om mätning

Idag hade familjen första mötet i det projekt som nu fått namnet Resan mot framtiden. Idén är kortfattat att försöka minska våra utsläpp så mycket som möjligt. Men frågan uppstod omedelbart – hur vet vi att de livsstilsförändringar vi gör är effektiva. Kort sagt, hur mäter vi?

Det finns några olika mätare på nätet. Jag har tittat på Klimatkontot, Climatehero och WWFs Klimatkalkylatorn. De är lite olika precisa och har lite olika upplägg men mäter ungefär samma faktorer, i lite olika noggrannhet. Vi fastnade för WWFs klimatkalkylator som mäter hur många jordklot som krävs för att upprätthålla just vår livsstil om alla levde likadant. Kalkylatorn mäter även hur många ton koldioxid vi släpper ut. Svenska hushåll släpper generellt ut nio ton koldioxid och till år 2030 ska vi vara nere på fyra ton. Det globala snittet är 6,4 ton. Målet är förstås att alla ska leva inom ramen för ett jordklot. Dit ska vi ha nått 2050.

Resultatet av den första mätningen var nedslående. Så pass nedslående att jag inte tänker visa resultatet här. För säkerhets skull gjorde vi en mätning till, där vi hade förändrat vår livsstil så mycket som vi tänkte var möjligt. Då hamnade vi också för högt. Ännu mer nedslående. Vi var alltså inte i närheten av att nå målen, även med rätt stora livsstilsförändringar.

Vi tycker att vi gör mycket rätt idag. Vi odlar en del egen mat, äter huvudsakligen ekologiskt, sopsorterar, köper det mesta på second hand och har förnybar el vi men flyger tyvärr inom Europa en gång per år. Och det allra största – vi kör alldeles för mycket bil och våra bilar drivs av bensin.

Detta väcker förstås en del tankar. Vi visste sedan innan att vårt bilkörande behöver förändras i grunden och vi är på väg att byta en bil till en elbil. Det kommer att ge stort avtryck. Men inte i närheten av vad som krävs. Frågan är hur vi ska kunna leva i ett gammalt hus på landet, med relativt korta avstånd till skola och jobb, men där avstånden och kollektivtrafiken ändå gör bilen till ett naturligt val? Och om inte vi kan, som är engagerade och pålästa i frågan, hur ska då hela samhället ställa om? Det är enorma förändringar vi pratar om.

Det är de valen, och de effekter som de får, som det här projektet kommer att handla om. Varje tisdag sätter vi oss ner och funderar över nya förändringar som kan minska vårt avtryck. Vi är fortfarande fulla av motivation, men vi inser också att vad som krävs av oss är något större än vi kunde föreställa oss.

Hur tänker du som läser detta? Hur reflekterar du över de utsläpp din livsstil orsakar och hur arbetar du för att minska dem? Det vore intressant att höra!

Edit: denna text har uppdaterats pga fel kring mätsiffrorna. Den uppdaterade texten är korrekt. De tidigare felen påverkar dock inte de generella slutsatserna.

Lämna en kommentar